h-03.png

КРУШЕВАЧКО ПОСТРОЈЕЊЕ КАО ДОБАР ПРИМЕР УСПЕШНЕ НЕМАЧКЕ РАЗВОЈНЕ САРАДЊЕ У СРБИЈИ

Поводом обележавања годишњице Немачке развојне сарадње у Србији, 19. фебруара на крушевачком Постројењу снимљени су први кадрови за потребе документарног филма. Као пример добре праксе у унапређењу система отпадних вода и заштити животне средине, директор ЈКП „Водовод-Крушевац“ Владимир Милосављевић говорио је о значају овог Постројења на територији града Крушевца.

„Новоизграђено Постројење за пречишћавање отпадних вода је једно од најсавременијих Постројења овог типа у Европи. Као такво оно привлачи пажњу широке јавности и осталих градова који желе да у будућем периоду трајно реше проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода на својој територији. Још претходних година град Крушевац је схватио да савремени развој града лежи у подизању еколошке свести и заштити животне средине, што значи да је данас наш град корак испред осталих градова у овој области“, рекао је директор Владимир Милосављевић.

Пре изградње колекторске и канализационе мреже, као и Постројења, отпадне воде су без пречишћавања и без икакве контроле директно биле испуштане у Западну Мораву. На тај начин били су угрожени водотокови и животна средина. На овај начин град има регулисано пречишћавање отпадних вода и у Западну Мораву се испушта пречишћена отпадна вода, која има категорију кишнице.

Сам пројекат прикупљања и пречишћавања отпадних вода који је реализован уз помоћ KfW Развојне банке и Владе Републике Србије омогућио је Крушевцу да трајно реши проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода на својој територији.

Изграђено је преко 60 км колекторске и канализационе мреже, како на градском тако и на сеоском подручју. Решен је вишедеценијски проблем регулације Гарског потока и изграђено је ново Постројење за пречишћавање отпадних вода.

Pripreme za film PPOV 1902 1   Pripreme za film PPOV 1902 2
Pripreme za film PPOV 1902 4   Pripreme za film PPOV 1902 5

„Данас наше Постројење ради у свом пуном капацитету, а оно има три одвојене линије – линију за прераду отпадних вода, линију за прераду муља и линију за производњу биогаса. Процес анаеробне дигестије, CHP јединице, соларно сушење муља су нешто што наше Постројење чини јединственим у односу на друга Постројења овог типа“, истакао је директор Владимир Милосављевић.

Сам пројекат прикупљања и пречишћавања отпадних вода вредео је 24 милиона евра и био је финансиран средствима KfW Развојне банке. Од тога 10 милиона евра се односило на изградњу колекторске и канализационе мреже, а 14 милиона на изградњу самог Постројења за пречишћавање отпадних вода.

Оно по чему се крушевачко Постројење разликује од других Постројења овог типа је то што има дефинисану савремену и комплексну линију муља и линију биогаса. Ово Постројење има најсавременију технологију којом се кроз процес анаеробне дигестије прерађује муљ, где се у том процесу из муља ослобађа и биогас. Тај гас се складишти у резервоару гаса, а један од два гасна генератора у Србији се налази баш на овом Постројењу и он искључиво служи за трансформацију и прављење електричне и топлотне енергије. Крајњи стадијум у линији муља је соларно сушење муља, након чега степен суве материје тако добијеног муља износи преко 60%. Целокупан прерађен муљ се одлаже на регионалну депонију или се спаљује у Градској Топлани.

„Надамо наставку успешне сарадње са ГИЗ-ом, јер сам концепт изградње колекторске и канализационе мреже направљен је тако да у будућем периоду канализациону мрежу можемо да ширимо ка другим селима. Нама је циљ да целокупна територија града Крушевца, која обухвата 101 насељено место, буде комплетно покривено канализационом мрежом, а сарадња са ГИЗ-ом ће нам то омогућити у будућем периоду“, истакао је директор Владимир Милосављевић.

Pripreme za film PPOV 1902 3   Pripreme za film PPOV 1902 6

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти