h-03.png

ОБИЛАЗАК РАДОВА НА ЛОКАЦИЈИ ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ И ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

У обиласку градилишта на северној обилазници, директор ЈКП „Водовод-Крушевац“ Владимир Милосављевић са екипом Радио Телевизије Србије дао је изјаву о актуелним радовима на изградњи Постројења за прикупљање отпадних вода, као и о проширењу водоводне мреже на сеоском подручју територије града Крушевца.

Постројење за пречишћавање отпадних вода је капитална и највећа инвестиција у Расинском округу, чија вредност износи 24 милиона евра. Финансира се средствима Немачке Развојне KfW банке у сарадњи са Владом Републике Србије, чији је рок отплате 12 година, где од укупног износа кредита 95% средстава отплаћује Влада Републике Србије, а 5% ЈКП „Водовод-Крушевац“. Ово Постројење се изграђује на површини од 6 хектара. Овим пројектом Град добија сигурно и трајно решавање дугогодишњег и вишедеценијског проблема прикупљања и пречишћавања отпадних вода, где ће након изградње Крушевац бити сврстан у ред еколошких и здравих градова који води рачуна о заштити животне средине.

„Након две године интензивних радова коначно можемо рећи да је Постројење за прикупљање отпадних вода завршено. Изграђени су сви објекти (укупно 41), комплетно су завршене линије воде, линије муља и линије гаса, а од свих грађевинских радова остали су само ситни занатски радови на унутрашњим деловима објеката, уређење приступних и унутрашњих саобраћајница и партерно уређење плаца и објеката. У наредном периоду почињемо са упуштањем отпадних вода у систем, након чега ће уследити четворомесечни период пробног рада, да би од марта наредне године Постројење почело са радом у свом пуном капацитету“ – изјавио је директор предузећа Владимир Милосављевић.

Izjava RTS PPOV 2911 1Izjava RTS PPOV 2911 3    

Што се тиче проширења водоводне мреже на сеоском подручју, изградњом цевовода од Брајковца до Каменара створили су се услови да после 12 година ово село буде прикључено на систем акумулације Ћелије. Завршетком магистралног цевовода дугог 3.400 метара након 2 године интензивних радова, данас је исправну воду за пиће добило 106 домаћинстава села Каменаре.

„У наредне две године нама је план да свих преосталих пет села на обали Западне Мораве прикључимо на централни систем водоснабдевања језера Ћелије. Од 2017. године па до данас интензивно трају радови на изградњи водоводне мреже, како магистралних тако и секундарних водова и изградњи магистралних објеката - резервоара, црпних станица и хидрофорских постројења. До сада је изграђено преко 50 километара цевовода и објекти – резервоар, црпна станица, хидрофорско постројење за село Каменаре, које смо прикључили прошле“ – рекао је директор Милосављевић.

Подручје Крушевца, заједно са Градом, броји 101 насељено место, а 65 је већ прикључено на акумулацију Ћелије. У претходне две године интензивно се изводе радови у 13 села која нису прикључена на систем водоснабдевања „Ћелије“. Радови се изводе паралелно у свим местима, тако да у наредне три године очекује се да свих 13 села буду прикључена на систем водоснабдевања акумулације Ћелије, након чега ће бити покривено више од две трећине насељених места на територији Града.

Izjava RTS PPOV 2911 2   Izjava RTS PPOV 2911 4

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти