h-06.png

ЈКП Водовод у рачун уводи ставку “пречишћавање отпадних вода”

Осим утрошка воде и плаћања трошкова канализације, корисници градског водовода ће на рачунима од 1. Јуна добити још једну ставку – пречишћавање отпадних вода, којом ће се финансирати рад новоизграђене Фабрике за прераду отпадних вода. Цена ове услуге износиће 18.6 динара по кубном метру без ПДВ, што значи да ће за домаћинство са просечном потрошњом воде од око 15 кубних метара, рачун за услуге Водовода бити увећан за око 300 динара.

 

Увођење цене за пречишћавање отпадних вода Водовод је грађанима најавио још са почетком изградње Фабрике за прераду отпадних вода која је сада за основну линију прераде завршила пробни и започела редовни рад.

Зато је Надзорни одбор ЈКП Водовод, уз сагласност Скупштине града која је на последњој седници усвојила Програм пословања овог предузећа, донео одлуку да ће од 1. јуна ове године почети да се наплаћује и цена за пречишћавање отпадних вода. Ова цена износиће 18,6 динара по кубном метру без ПДВ-а, и на рачунима Водовода појавиће се као нова ставка.

PicsArt 07 21 02.01.10   PicsArt 07 21 02.01.42

 

У образложењу одлуке, Надзорни одбор ЈКП Водовод подсећа да је препоручена цена ове услуге на основу анализе Гауф института, консултантске куће која ради на пројекту изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, иначе 29,37 динара по кубном метру, а да је Водовод у пројекцији прихода за пречишћавање отпадних вода планирао цену од 24,72 динара по кубном метру која би, како је процењено, била социјално прихватљива за грађане и истовремено могла да покрије минималне трошкове фукнкционисања Фабрике.

Међутим, како у овом тренутку Фабрика не ради у потпуном капацитету, односно линије прераде муља и прераде гаса су још увек у пробном раду, одлучено је да трошкови рада Фабрике буду умањени за те две линије, те се тако дошло до цене од 18,6 динара.

 

Подсетимо, Систем за прикупљање и прераду отпадних вода који је обухватио изградњу 50 километара колекторске и канализационе мреже и изградњу Фабрике, односно постројења за прераду отпадних вода капацитета за око 90 хиљада корисника, у Крушевцу је почео да се гради 2016. године и у тај пројекат је уложено укупно 24 милиона евра.

Директор Водовода, Владимир Милосављевић је у интервјују за крушевацрад крајем прошле године рекао је да је постројење за прераду отпадних вода какво је изграђено у Крушевцу најсавременије на Балкану, па и добром делу Европе, те да је њиме технолошки процес прераде отпадне воде и третирања муља доведен до краја, укључујући и соларно сушење муља.

Изградња саме фабрике кренула је 2017., а у новембру прошле године започета су тестирања опреме и у пробни рад пуштена основна линија прераде воде. Пробни рад, који је требало да траје до краја марта ове године, продужен је због епидемије корона вируса и увођења ванредног стања.

Аутор текста Нада Будимовић

Вест је у целости преузета са портала www.krusevacgrad.rs

  DJI 0154  

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти