h-02.png

АКТИВНОСТИ НА ГРАДИЛИШТУ: „ИЗГРАДЊОМ ПОСТРОЈЕЊА ЗА ЧИСТИЈИ КРУШЕВАЦ“

Од почетка изградње првих објеката будућег Постројења за прикупљање и пречишћавање отпадних вода, на северној обилазници града Крушевца, сви радови теку без одступања у односу на димачки план пројекта.

Како је камен темељац положен пре годину и по дана, тако радови на истом градилишту теку већ десет месеци. Пројектом је предвиђено да капацитет Постројења прераде отпадних вода буде 526 литара у секунди, те да се на овој локацији гради преко 40 објеката у које ће бити уграђено више од хиљаду тона арматуре и више од 13 хиљада кубних метара бетона.Садашња стопа изградње објеката износи 38,52% .

У претходних пар месеци изграђени су објекти 3, 4 и 23.1, односно песколов са мастоловом, примарни таложник и разделна комора за базене са активним муљем. У изградњи су објекти 2, 5, 6, 10, 11, 12, 15, 23.2, 28, 29, 30 односно зграда са улазном пумпном станицом, базени са активним муљем, финални таложници, гравитациони угушчивач за примарни муљ, гравитациони угушчивач за третирани муљ, зграда за обезводњавање муља и употребу биогаса, административна зграда, разделна комора за финалне таложнике, складиште сувог муља, соларно сушење муља и простор за складиштење. За сада се радови одвијају предвиђеном динамиком.

Пројектном документацијом предвиђено је да постројење ради за минимум 90 хиљада еквивалентних становника.

Изградњом овог постројења трајно ће се решити проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода, а Крушевац ће бити сврстан у ред најразвијенијих еколошких градова који воде рачуна о заштити животне средине.

Вредност постројења је 14 милиона евра, док је укупна вредност пројекта 24 милиона евра. Средства су обезбеђена из кредита немачке KFW банке чији је рок отплате 12 година. Инвестиција се спроводи уз надзор Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре. Од укупног износа кредита 95 одсто средстава враћа Влада Србије, а остатак ЈКП „Водовод – Крушевац“.

PPOV
 
ppov 2

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти