h-04.png

БУДУЋЕ ПОСТРОЈЕЊЕ КЉУЧНО ЗА ПОБОЉШАЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ЗДРАВЉЕ СВИХ КРУШЕВЉАНА

Градоначелница града Крушевца Јасмина Палуровић и директор ЈКП „Водовод-Крушевац“ Владимир Милосављевић са сарадницима обишли су данас на северној обилазници почетне радове на изградњи будућег Постројења за прикупљање и пречишћавање отпадних вода на територији града Крушевца.

Изградњом Постројења за прераду воде за пиће у Мајдеву, а касније реконструкцијом и проширењем, Град Крушевац је дугорочно решио питање водоснабдевања, али сегмент који није до данас квалитетно решен је канализација, тј. прикупљање и пречишћавање отпадних вода – истакла је Градоначелница.

На иницијативу Министарства за национални инвестициони план Републике Србије, од стране ЈКП“Водовод-Крушевац“ и Градског руководства, прихваћено је учешће у Програму помоћи водоснабдевању и канализацији у општинама средње величине III - Отпадне воде. Конкретан циљ за територију Града Крушевца је проширење канализационог система отпадних вода за град и групу сеоских насеља као и изградња Постројења за пречишћавање отпадних вода.Основа Програма је Уговор о финансијској сарадњи Владе Немачке и Владе Србије који се спроводи преко Немачке развојне банке KFW, са немачке стране и надлежног Министарства Републике Србије. Главни ефекат овог Пројекта су: смањење ризика по здравље становништва и заштити подземних и површинских вода од загађења.

Ради подсећања, камен темељац за Постројење поставила је министарка Зорана Михајловић 14. октобра прошле године, на Дан ослобођења града, а данас обилазимо радове на изградњи првих објеката на Постројењу – подсетила је Градоначелница.

PPOV 1705 1 PPOV 1705 2 PPOV 1705 4

Након прикупљања неопходне документације, између осталог пријаве градилишта од стране Града Крушевца, као и одобрења, односно сагласности за почетак радова, од стране Министарства грађевине саобраћаја и инфраструктуре, од данас званично и почињу радови на изградњи будућег Постројења за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у Крушевцу.

Изградњом овог објекта трајно ће се решити проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода, а град Крушевацће бити сврстан у ред модерних и еколошки напредних градова, који води рачуна о заштити животне средине.

Морам да истакнем да је предходио посвећен дугогодишњи рад на целокупном пројекту „Прикупљање и прерада отпадних вода” који је обухватио и изградњу мреже колектора, како на градском, тако и у појединим сеоским подручјима. Укупна вредност пројекта је 24 милиона евра, а вредност самог постројења, чији радови почињу данас износи око 15 милиона евра – истакао је директор Милосављевић.

Пројекат се финансира средствима обезбеђеним кредитом KFW банке, а уговором који смо потписали са овом инвестиционом банком предвиђено је да наредних 12 година, 95% укупног износа кредита отплаћује Влада Републике Србије, а 5% ЈКП Водовод-Крушевац“. Радови, које изводи конзорцијум JV AKTOR S.A. – LAD Group – Waterleau Group NV, трајаће наредних 20 месеци.

Паралелно са овим радовима, предвиђеном динамиком теку и радови на другој групи колектора – ЛОТ 2, али и на изградњи канализационе мрезе на територији града.

Морам да нагласим да су планови ЈКП Водовод-Крушевац за ову годину врло амбициозни, те да поред ове велике инвестицији, чија је реализација у току, имамо у плану да на систем водоснабдевања прикључимо и поједина села и тиме ове мештане снабдемо здравом пијаћом водом, а самим тим и проширимо мрежу наших корисника – рекао је директор Милосављевић.

PPOV 1705 5 PPOV 1705 3 PPOV 1705 6

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: vodovodks@ptt.rs