h-03.png

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ И МИНИСТАРКА ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА ПРОФ. ДР ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ У ПОСЕТИ ГРАДСКОЈ ТОПЛАНИ

Након седнице Владе Републике Србије која је одржана 28.јуна 2021.године у Крушевцу у оквиру централне прославе Видовдана и обележавања јубилеја 650 година од оснивања, Потпредседница Владе и Министарка енергетике и рударства проф. др Зорана Михајловић са сарадницима обишла је Градску топлану. У име предузећа ЈП „Топлана“ делегацију је дочекао директор ЈП „Топлана“ Душан Гвозденовић, а у име града Крушевца делегацију је поздравио директор ЈКП „Водовод-Крушевац“ Владимир Милосављевић.

Poseta toplani 28.6. 1 Poseta toplani 28.6. 2 Poseta toplani 28.6. 3

Након обиласка топлане и реконструисаних котлова, Потпредседница Владе и Министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић нагласила је да је и она поносна на велики јубилеј, иако није рођена у Крушевцу и додала да се очекује наставак успешне сарадње са Крушевцом. Она је рекла и да је план да се уради детаљна анализа како би Tоплана у Крушевцу користила обновљиве изворе за своја постројења. Са реконструисаним котловима Tоплана је спремна за наредну грејну сезону. Држава је финансирала реконструкцију четири котла - два на гас и два на угаљ, а разговарало се и о томе шта још може да се уради како би Крушевац почео да користи зелену енергију. Циљ је да се у што већој мери користе обновљиви извори енергије, а пуштањем у рад Постројења за пречишћавање отпадних вода, Крушевац је поставио високе стандарде.

Poseta toplani 28.6. 4 Poseta toplani 28.6. 5 Poseta toplani 28.6. 6

Постројење за пречишћавање отпадних вода је највећа и најзначајнија капитална инвестиција у Расинском округу која има за циљ да поред пречишћавања отпадних вода, што више искористи и обновљиве изворе енергије. Један од извора енергије је и муљ који се добија у процесу пречишћавања отпадних вода. Крајњи стадијум у линији муља је соларно сушење муља, а у перспективи је да се тако осушен муљ, који има својства лигнита, након спаљивања може користити као енергент у Градској Топлани.

У наредном периоду урадиће се све потребне анализе које ће показати како да се искористе обновљиви извори, како би град Крушевац добио више зелене топлотне и електричне енергије.

Poseta toplani 28.6. 7 Poseta toplani 28.6. 8 Poseta toplani 28.6. 9

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: vodovodks@ptt.rs