h-01.png

МЕШТАНИ СЕЛА ВЕЛИКО ГРКЉАНЕ ДОБИЛИ ВОДУ СА СИСТЕМА „ЋЕЛИЈЕ“

У 120 домаћинстава села Гркљане потекла је здрава пијаћа вода са акумулације Ћелије. Вода је прво, симболично, пуштена из чесме у порти цркве Светог Агатоника.

Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца навела je да је ово 67. село од укупно 101. на територији града Крушевца, које је почетком октобра ове године добило здраву пијаћу воду са водосистема „Ћелије“.

Veliko Grkljane otvaranje 0 1 Veliko Grkljane otvaranje 0 2 Veliko Grkljane otvaranje 0 3

„Град је издвојио око 10 милиона динара, а ЈКП „Водовод-Крушевац“ око 8,5 милиона динара. Крушевачко село Велико Гркљане представља чвориште за изградњу водоводне мреже према Ломници, Буцима, Здравињу и Пољацима. Овде се неће стати са изградњом и ширењем водоводне мреже на територији наше општине. Наредне две године на систем водоснабдевања биће прикључено још 12 села у којима се интензивно одвијају радови. Са завршетком тих радова здравом пијаћом водом са система ”Ћелије” биће покривено преко 93% домаћинства на територији Града. 

Veliko Grkljane otvaranje vode 1   Veliko Grkljane otvaranje vode 2

„И у овој години Град Крушевац и Водовод Крушевац заједничким снагама настављају са радовима на ширењу и изградњи водоводне мреже ка насељеним местима која још нису прикључена на систем водовода. Данас се налазимо у селу Велико Гркљане, чији су мештани 2011-2012. године самодоприносима у највећој мери изградили секундарну водоводну мрежу.

Током 2019-2020.године трајали су радови на изградњи објеката – црпне станице, резервоара, 2 хидрофорска потројења, као и водоводног система.  Поред тога, радило се на систему даљинског управљања и надзора који је обухватио интеграцију објеката на потезу црпна станица – резервоар Велико Гркљане у постојећи систем СКАДА (SCADA), односно у наш командни центар. Овај систем омогућава даљинско аутоматско управљање пумпама у црпној станици Велико Гркљане, односно уједначено водоснабдевање водом потрошача у Великом Гркљану.

Ови радови су били кључни, јер њиховим завршетком је омогућено комплетирање система којим је обезбеђена здрава пијаћа вода на коју су мештани овог места чекали скоро целу деценију. На водоводну мрежу прикључено је око 120 домаћинстава, односно око 450 становника овог села“, рекао је директор Милосављевић. 

Veliko Grkljane otvaranje vode 3   Veliko Grkljane otvaranje vode 4

Радови у укупној вредности око 18.230.000 динара финансирали су се из Буџета града Крушевца и из сопствених средстава ЈКП ''Водовод-Крушевац''.

Поред Великог Гркљана здраву пијаћу воду ће у наредне две године добити и Велика Ломница, Буци, Дворане, Петина, Пољаци, Ловци, Здравиње у којима се активно одвијају радови на изградњи објеката и комплетирању система за које је из градског и  републичког буџета предузећа и буџета предузећа бити издвојено 82 милиона динара, а план је да у наредне 3 године сва села буду прикључена на aкумулацију Ћелије.

За наредну годину у плану је изградња објеката и система у селима са леве стране обале Западне Мораве и то: Коњух, Љубава, Коморане, Лазаревац и Глобаре. 

Veliko Grkljane otvaranje vode 5 Veliko Grkljane otvaranje vode 6 Veliko Grkljane otvaranje vode 7

Veliko Grkljane otvaranje vode 8

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: vodovodks@ptt.rs