h-04.png

СТОП ОТПАДУ: ЗА ЧИСТИЈЕ ЈЕЗЕРО ПОСТАВЉЕНЕ ЗАШТИТНЕ БАРИЈЕРЕ НА ЋЕЛИЈАМА (2)

Услед обилних киша које су падале ових дана количина комуналног отпада слила се претежно из горњег тока Расине у језеро Ћелије. Представници Одељења за Ванредне ситуације градске управе града Крушевца, Рибочуварске службе и ЈКП „Водовод-Крушевац“ поставили су прву импровизовану брану која је спречила даље ширење отпада, док су представници „Србија воде“ данас поставили адекватну заштиту, такође, у циљу спречавања ширења отпада.

 

Barijere Celije 1   Barijere Celije 2  
Barijere Celije 3   Barijere Celije 4  

Како се хидролошка ситуација променила на боље, временске прилике омогућавају више активности на језеру. У наредном периоду извршиће се уклањање отпада са површине воде како би се елиминисали потенцијални загађивачи и смањио негативан утицај на квалитет сирове воде. ЈКП „Водовод-Крушевац“ ће наставити са свим активностима на заштити приобаља језера Ћелије.

Пре четири дана постављене су импровизоване баријере између Васићког и Златарског басена, које су спречиле долазак отпада у водозахват. Поучени искуством из поплава 2014.године када је на језеру Ћелије сакупљено готово 50.000 кубика чврстог комуналног отпада, учесници данашње акције „Србија воде“, „Београд воде“, Рибочуварска служба, Одељење за ванредне ситуације градске управе града Крушевца и ЈКП „Водовод-Крушевац“, спремно су дочекали комунални отпад који се слио из горњег тока реке Расине.

Barijere Celije 5   Barijere Celije 6
Barijere Celije 7   Barijere Celije 8
Barijere Celije 9   Barijere Celije 10

Водоснабдевање ниједног тренутка није било угрожено за све кориснике који се снабдевају здравом водом за пиће са система „Ћелије“. Нажалост, ово је слика која се сваке године појављује у време појачаних атмосферских падавина. Све што се налази у приобаљу реке Расине крене бујичним током и заврши се на површини језера Ћелије. Ми смо пре четири дана реаговали тако што смо поставили импровизовану баријеру и на тај начин успели да зауставимо све оно што се налази на површини, тј. сав чврст отпад. Данашњим постављањем адекватне баријере за прикупљање и усмеравање отпада створиле су се додатне заштите уз већ постављену привремену. Тражили смо помоћ и на другим странама, тј. помоћ од „Србија воде“, као и од Градске управе Одељења за ванредне ситуације града Крушевца, одреаговали смо у једном дану са захтевом за изнајмљивање односно постављање заштитне баријере које поседује ЈП „Србија воде“. Истог дана наш захтев је био усвојен, тако да смо данас на терену и постављамо ову опрему. То је додатна заштита у случају попуштања прве импровизоване баријере, тако да можемо да сав тај отпад задржимо на месту са кога ћемо моћи велику количину отпада да уклонимо са површине језера – истакао је Саша Антић извршни директор за санитарну заштиту језера Ћелије.

Уклањање комуналног отпада биће организовано већ у наредним данима у склопу јавних радова који се већ десет година уназад спроводи у циљу регулисања комуналног отпада на језеру где се у просеку сваке године прикупи око 5000 џакова чврстог комуналног отпада.

Barijere Celije 11   Barijere Celije 13
Barijere Celije 12   Barijere Celije 14

 

 

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти